تاریخچه روابط ایران و آمریکا
تاریخچه روابط ایران و آمریکا از کودتا علیه دولت محمد مصدق تاکنون شاهد رویدادهای مختلفی بوده است. ۶۰ سالی که به گفته نوام چامسکی” روزی نبوده که آمریکا مردم ایران را شکنجه نداده باشد”.
مطلب:
۱۹۵۳: کودتایی با پشتیبانی و برنامهریزی سازمان جاسوسی آمریکا -سیا- باعث سرنگونی محمد مصدق -نخست وزیر ایران- و بازگشت محمد رضا به قدرت شد. به نوشته خبرگزاری اسوشیتدپرس: “آمریکا در ۲۵ سال پس از آن صدها میلیون دلار در اختیار این شاه که به صورت افزونی خودکامه میشد، قرار داده بود.”
۱۹۷۹: انقلاب اسلامی، شاه را سرنگون کرد. امام خمینی(ره) از تبعید بازگشت و در صحبتهای خویش آمریکا را “شیطان بزرگ” نامید. دانشجویان لانه جاسوسی را تسخیر کردند و ۵۲ آمریکایی به مدت ۴۴۴ روز در اختیار آنها بودند. آمریکا روابط دیپلماتیک خود را با جمهوری اسلامی قطع کرد.
۱۹۸۰: عملیاتی نظامی توسط نیروی دلتا برای آزادسازی گروگانهای آمریکایی صورت گرفت که طوفان شن باعث برخورد هواپیمای سی۱۳۰ و بالگرد سی اچ-۵۳ شد و ۸ تن از نظامیان آمریکایی در این حادثه به هلاکت رسیدند.
۱۹۸۰-۸۸: آمریکا در ۸ سال دفاع مقدس که ۱٫۵ میلیون کشته برجای گذاشت، از صدام حسین حمایت کرد. اسنادی که به تازگی منتشر شده است، فاش ساخت که در استفاده از سلاح شیمیایی توسط رژیم بعثی، آمریکا دخالت مستقیم داشته است.
۱۹۸۳: در دو انفجار در سفارت و مقر تفنگداران دریایی آمریکا در لبنان، ۲۵۸ آمریکایی کشته شدند. واشنگتن گروههای تحت حمایتِ ایران را مسبب این رویداد میداند.
۱۹۸۶: افشای ماجرایی که به “ایران-کُنترا” مشهور شد. بر اساس آن، دولتِ دونالد ریگان درآمد حاصل از فروش سلاح به ایران را صرفِ ایجاد نارآمی و سقوط حکومتها در آمریکای مرکزی میکرد.
۱۹۸۷–۸۸: برخورد نیروهای ایرانی و آمریکایی در خلیج فارس.
۱۹۸۸: آمریکا، هواپیمای مسافربری ایران را بر فراز تنگه هرمز ساقط کرد و ۲۹۰ نفر به شهادت رسیدند. ایران و عراق در زمینه آتش بس به توافق رسیدند.
۱۹۹۵: بیل کلینتون -رئیس جمهوری وقت آمریکا- تحریمهای نفتی و تجاری را علیه ایران اعمال کرد.
۱۹۹۷: با برگزاری گسترده انتخابات ریاست جمهوری ایران، آمریکا برخی از تحریمها را تعدیل کرد.
۲۰۰۱: پس از ۱۱ سپتامبر، دو کشور در زمینه سرنگونی طالبان در افغانستان همکاری کردند.
۲۰۰۲: جورج دابلیو بوش، ایران را در کنار کره شمالی و عراق، بخشی از “محور شرارت” دانست.
۲۰۰۳: سرنگونی صدام حسین و اشغال عراق توسط نیروهای تحت فرماندهی آمریکا. در یک حمله شبانه توسط نیروهای آمریکایی به کنسولگری ایران در شهر اربیل از کردستان عراق، ۵ دیپلمات ربوده شدند و حدود ۳۰ ماه در اسارت بودند. واشنگتن که از اداره اوضاع عاجز مانده بود، در راستای توجیه آن، بارها ایران را متهم به حمایت از گروههایی کرد که به نیروهای آمریکایی حمله میکنند.
۲۰۰۶–۲۰۱۰: آمریکا، موافقت دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل را برای چهار قطعنامه علیه جمهوری اسلامی جلب میکند. این قطعنامهها که از نظر حقوق از پایه و اساسی برخوردار نیستند، خواستار توقف غنیسازی و صادرات سلاح میشد. علاوه بر این، محدودیتهایی در بخش بانکی، تجاری و مسافرت وضع شد.
۲۰۰۷: چند دور مذاکره میان سفرای تهران و واشنگتن در بغداد انجام شد که اولین تماس مستقیم و رسمی دیپلماتهای دو طرف پس از پیروزی انقلاب اسلامی محسوب میشود.
۲۰۰۹: اوباما با وعده تعامل با ایران بر سر کار آمد. چند ماه بعد محمود احمدینژاد مجدداً به ریاست جمهوری انتخاب شد. آمریکا علناً از فتنه پیش آمده حمایت کرد. آمریکا و رژیم صهیونیستی در اقداماتی که به “جنگ مخفی” معروف است، تلاش کردند در برنامه هستهای اخلال بوجود آوردند و دانشمندان نیز به شهادت رسیدند.
۲۰۱۱: در رویدادهای سوریه، آمریکا از تروریستها و مخالفینی که قصد سرنگونی نظام بشار اسد را دارند، حمایت کرده است. تحلیلگران غربی دلیل اصلی دشمنی واشنگتن را نقش اساسی دمشق در محور مقاومت دانستهاند.
۲۰۱۲: آمریکا بر روی کشورهای دیگر در زمینه اعمال تحریم خرید نفتِ جمهوری اسلامی فشار مضاعف آورد.
۲۰۱۲–۱۳: هشت دور مذاکره هستهای ایران با پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان، با پافشاری کشورها بر مواضع خود، به بن بست انجامید.
۲۰۱۳: با انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری، اوباما پیام تبریکی برای ایشان فرستاد و تحرکاتی در جهت بهبود روابط صورت گرفت.
****
اینها رو هم بخونین:
۱- آمریکاییها در جریان انقلاب اسلامی ایران علنا از یک دیکتاتوری خشن که پنجههای خونین او گلوی ملت ایران را میفشرد، حمایت کردند. دست عمال آمریکا در کشتار ملت ایران در سالهای ۵۶ و ۵۷ به خوبی دیده میشود. پیش از این هم در کودتای ننگین ۲۸ مرداد آمریکاییها ستم تاریخی خود را در نهضت ملی شدن نفت به ملت تحمیل کردند.
۲- آمریکاییها پس از پیروزی انقلاب اسلامی به شرارت خود ادامه دادند و با راهاندازی کودتا، جنگ تحمیلی و حمایت از تروریسم بویژه منافقین بر مواضع خصمانه خود علیه ملت تاکید کردند. آنها هیچگاه انقلاب اسلامی را به رسمیت نشناختند و پس از انقلاب شاه خائن و جنایتکار را پناه دادند.
۳- آمریکاییها رسما در جریان اشغال لانه جاسوسی خود در تهران، تصمیم به قطع رابطه دیپلماتیک گرفتند و بر به رسمیت نشناختن انقلاب اسلامی ملت ایران تاکید کردند.
۴- آمریکاییها اموال ملت ایران را بلوکه کردند و به جنایتکاران فراری که دستشان تا مرفق به خون ملت ایران آلوده بود پناه دادند.
۵- آمریکاییها با تحریم اقتصادی و تهدید نظامی که نمونه آن حمله به طبس برای ماجراجویی بود، دست زدند و در رابطه ملت و دولت ایران با کشورهای دنیا و بویژه همسایگان اخلال به وجود آوردند.
۶- آمریکاییها وهمپیمانانشان در جنگ تحمیلی از هیچ کوششی برای کشتار ملت ایران و بمباران شهرها و ویرانی اقتصاد ایران فروگذار نکردند.
۷- آمریکاییها در روز روشن در برابر چشمان حیرتزده جهانیان یک هواپیمای مسافربری ایران را با ۳۲۰ مسافر بیپناه و بیگناه در آسمان خلیجفارس مورد هدف قرار دادند و به فرمانده ناو وینسنس مستقر در خلیجفارس برای این جنایت مدال افتخار دادند.
۸- آمریکاییها پس از پایان جنگ بر خصومت خود در دو بعد “سخت” و “نرم” افزودند و مخالفت خود را با پیشرفتهای علمی و فناوریهای نوین رسما اعلام کردند. آنها از فناوری صلح آمیز هستهای ایرانیان یک پیراهن عثمان درست کردند که به بهانه آن خصومتهای خود را افزایش دهند. در این مرحله تا ترور دانشمندان هستهای ایران پیش رفتند.
۹- آمریکاییها از رژیم نامشروع صهیونیستی تا سر حد کشتار بیگناهان در سرزمینهای اشغالی و ادامه اشغال و تجاوز اسرائیل به سرزمینهای اسلامی همچنان دفاع میکنند. آمریکاییها از رژیمهای مستبد و خونخوار که دستشان به کشتار ملتهای مسلمان آلوده است حمایت میکنند.